W polskiej tradycji cały czas bardzo starannie obchodzimy ważne święta kościelne. Wielkanoc i Święta Bożego Narodzenia tak mocno wtopiły się w naszą kulturę, że nawet zdeklarowani ateiści czy też osoby niepraktykujące celebrują je ze wszystkimi szczegółami. Szczególnie lubianym świętem przez dorosłych jest Wielkanoc, która charakteryzuje się mniejszą presją i większą wolnością w obszarze kulinariów. 

Wielkanoc bez pieczenia ciasta w wersji light

Słodkie wypieki to ulubiona składowa świąt. Część z nich przygotowuje się wyłącznie przy tej okazji i, mimo że nikt nie zabrania serwowania ich przez cały rok, przyjęło się, że towarzyszą one wyłącznie świątecznym obchodom. Większość osób, na których barki zrzuca się przygotowanie i realizację menu uwielbia takie, które nie absorbują nadmiernie w kuchni. Z pewnością należy do nich każde ciasto na Wielkanoc bez pieczenia, takie, które nie wymaga obróbki termicznej. 

Jeżeli Wielkanoc to na świątecznym stole w wielu domach pojawia się tradycyjna pascha. Można ją przygotować z gotowego już twarogu trzykrotnie mielonego, ale można postąpić następująco, na początek składniki: 

  • 2 litry mleka
  • 500 g gęstej kwaśnej śmietany 18%
  • 6 jajek
  • 200 g masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego, lepiej laska wanilii lub esencja wanilii
  • 150 g bakalii: rodzynki, suszona żurawina, kandyzowana skórka pomarańczowa, suszone morele, orzechy, obrane migdały…

Przygotowanie ciasta na Wielkanoc bez pieczenia:

  • wlewamy mleko do garnka i gotujemy
  • w oddzielnej misce rozbełtujemy śmietanę z jajkami
  • gdy mleko zaczyna kipieć zmniejszamy ogień i wlewamy do niego mieszankę śmietany i jajek, gotujemy ok. 5 minut, od czasu do czasu delikatnie mieszamy, jednocześnie obserwujemy jak wytrąca się ser 
  • po upływie 5 min, gdy sera będzie już wystarczająco, odstawiamy garnek z ognia i  za pomocą łyżki cedzakowej wyławiamy ser z garnka
  • ser przekładamy do sitka wyłożonego gazą, które zawieszamy nad miską, zbierającą powstającą serwatkę
  • ser należy przykryć obciążonym dodatkowo  talerzykiem i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc
  • następnego dnia kroimy masło o temperaturze pokojowej w kosteczkę, dodajemy cukier puder i ubijamy na puszystą masę, dodajemy wanilię
  • do masy stopniowo dodajemy ser, ubijając całość na jednolity krem, dodajemy bakalie i mieszamy
  • do miski wyłożonej gazą przekładamy naszą masę i wstawiamy ją do lodówki co najmniej na kilka godzin, gdy stężeje wykładamy na talerz i dekorujemy bakaliami 

Wystarcza raz spróbować paschę, by nie zapomnieć tego smaku do końca życia, a najlepiej wprowadzić ten przepis na stałe do swojego repertuaru kulinarnego. 

Propozycje dla Ciebie:

Sprawdź również: https://sklep.pi-nuts.eu/category/przepisy/