Dieta zgodna z grupą krwi: Jedz mądrzej i bądź zdrowszy

Wg doktora D'Adamo nasza grupa krwi ma znaczenie przy określeniu jak nasze ciało metabolizuje poszczególne produkty spożywcze, w jaki sposób radzi sobie z infekcjami, a także określa naszą reakcję na stres i decyduje o wielu innych ważnych czynnikach warunkujących ogólne zdrowie organizmu. Zwolennicy tej teorii twierdzą, że po zapoznaniu się ze wskazaniami diety zgodnej z grupą krwi ich samopoczucie poprawiło się, pozbyli się szeregu problemów związanych z układem trawiennym czy odpornością. Przyjrzyjmy się zatem temu fenomenowi.

Jak rozpoznać wroga

Nasze ciało zostało wyposażone przez naturę w szereg mechanizmów pozwalających mu na identyfikację ciał obcych, które wniknęły do organizmu. Na podstawie tego rozpoznania układ immunologiczny decyduje, jak ma dalej z tą substancją obcą postępować. Przy prawidłowej pracy układu odpornościowego takie ciała obce jak np. przyjmowane pokarmy są identyfikowane jako przyswajalne i ciało przystępuje do ich metabolizowania. Inne ciała obce takie jak, wirusy czy bakterie są przez układ odpornościowy atakowane i usuwane z organizmu.

Teoria lektyny

Gdy przyjmujemy jakiś pokarm, wówczas w naszym organizmie dochodzi do reakcji chemicznej pomiędzy komórkami naszego ciała a tym pokarmem. Spożywana przez nas żywność zawiera lektyny, czyli białka które mogą wchodzić w reakcję z antygenami powierzchniowymi komórek ciała. Lektyny są czynnikiem aglutynującym, czyli zlepiającym (sklejającym).

Do reakcji takiej dochodzi w momencie, gdy przyjmowany przez nas pokarm (lub inne ciało obce, które znalazło się naszym organizmie) nie zostaje rozpoznane przez nasz układ immunologiczny. Dzieje się to poprzez sprawdzenie antygenu danej substancji - jeżeli antygen substancji jest podobny do antygenu naszej grupy krwi wówczas substancja zostaje uznana za bezpieczną. Jeżeli antygen jest różny, wówczas dochodzi do aglutynacji danej substancji bądź mikroba i jest on niszczony i usuwany z organizmu.

Komórki naszego ciała wyposażone są w antygeny identyfikujące ciała obce. Organizmy osób o różnych grupach krwi posiadają antygeny innego rodzaju, a zatem są ukierunkowane na wychwytywanie ciał obcych o innej strukturze. Oznacza to, że pokarm całkowicie bezpieczny dla grupy krwi A może zostać zidentyfikowany jako ciało obce przez osobę z grupą krwi B. Dlatego tak ważnym jest odpowiedni dobór pokarmów pod kątem naszej grupy krwi.

Skąd się to wzięło?

Dr D'Adamo wysnuł swoją hipotezę odnośnie diety zgodnej z grupą krwi bazując na analizie zachowań żywieniowych naszych genetycznych przodków. Uznał, że grupa krwi 0 była charakterystyczna dla człowieka pierwotnego, który spożywał głównie złowione mięso i ryby. Z czasem - gdy ludzie pierwotni zajęli się zbieractwem - w jego diecie zagościły również rośliny takie jak pędy, grzyby a w późniejszym czasie także i owoce drzew.

Na podstawie tej analizy nawyków żywieniowych człowieka pierwotnego Dr D'Adamo uznał, że osoby z grupą krwi 0 powinny spożywać podobne produkty, gdyż ich geny wyewoluowały w ten sposób, aby skutecznie trawić i metabolizować takie właśnie jedzenie. To właśnie dlatego osobom z grupą krwi 0 nie zaleca się przechodzenia na wegetarianizm.

Bazując na tym założeniu Dr D'Adamo dokonał analizy wszystkich grup krwi oraz wszystkich rodzajów pożywienia dostępnych człowiekowi i pogrupował poszczególne produkty ze względu na grupę krwi w następujący sposób:

  • produkty korzystne
  • produkty neutralne
  • produkty niekorzystne

Produkty korzystne dla osób o danej grupie krwi to takie, których spożywanie nie wywołuje odrzucenia przez układ immunologiczny i pokarmowy. Spożywanie produktów neutralnych nie będzie miało negatywnego wpływu na nasz organizm, natomiast produkty niekorzystne mogą powodować negatywne reakcje organizmu takie jak wzdęcia, uczulenia, choroba refluksowa, bóle brzucha, astma, wrzody i zapalenia.

W kolejnych artykułach z cyklu Dieta zgodna z grupą krwi szczegółowo wyjaśnimy jakie produkty są korzystne, neutralne a jakie niekorzystne dla poszczególnych grup krwi: